Hindoestaanse bruiloft

Een Hindoestaanse bruiloft ( Wiwah )

Wiwah, zo noemen de hindoes het geheel van plechtigheden rond de huwelijksceremonie. Letterlijk betekent dat wegdragen en het herinnert aan het gebruik in India waarbij de bruid door de bruidegom wordt weggevoerd in een prachtig versierde draagstoel.
Dit geheel van handelingen vergt een aantal dagen. Het eigenlijke huwelijksritueel duurt enkele uren.

Barchekki (de verloving) – deze vindt plaats als zowel het meisje als de jongen hun instemming hebben gegeven met hun aanstaande huwelijk. Dag en datum worden bepaald in het huis van de jongen. De verloving wordt beklonken door de rituele overhandiging van een geschenk door de vader van het meisje aan de jongen.

Na de verloving vindt in het huis van de aanstaande bruidegom de ondertrouw of Tilak plaats. Officieel wordt nu alles nog eens vastgesteld en beklonken met een offerdienst. Na deze ceremonie komt de vader van de aanstaande bruid erbij. Deze schenkt zijn aanstaande schoonzoon geld, zoetigheden en fruit, waarbij altijd een kokosnoot, teken van vruchtbaarheid.

Hindoestaanse bruiloft

Vervolgens brengt hij met gekleurd poeder een ronde vlek aan op het voorhoofd van zijn aanstaande schoonzoon; het teken van de kroonprins. Wil hij straks, symbolisch, koning kunnen zijn dan zal hij eerst kroonprins moeten zijn.

Twee dagen voor het huwelijk vindt de Matkorwa plaats; een feestelijke gebeurtenis waarbij de vrouwen een beetje aarde opgraven op een schone plaats bij de huizen van bruid en bruidegom. Deze aarde wordt later gebruikt om de vuurpot te maken die nodig is bij het huwelijksritueel.

De dag voor het huwelijk heet Bhattwan. Op deze dag wordt een offerdienst gehouden waarbij de pandit vooral wijst op de verplichtingen die man en vrouw door dit huwelijk op zich nemen. Hierna wordt door de vrouwelijke leden van de familie ongepelde rijst of padi gepoft. Deze gepofte padi, lawa geheten, zal als offerande gebruikt worden bij de huwelijksceremonie.

Dan volgt de Sahdie, de eigenlijke huwelijksdag. Familie en vrienden komen in het huis van de bruidegom bij elkaar voor de Baraat: de bruidsstoet.

Nadat de bruidegom in een kleurrijk gewaad is gehuld vinden er twee belangrijke gebeurtenissen plaats. Allereerst laat de moeder haar zoon samen met andere ongehuwde jongens voor de laatste keer rijstebrij eten. Vervolgens drukt de moeder haar zoon tegen de borst alsof ze hem voor de laatste maal melk wil geven. De moeder is verdrietig maar de zoon troost haar met het vooruitzicht op een schoondochter. Na het afscheid van de moeder vertrekt de bruidsstoet naar het huis van de bruid. Bij vertrek en aankomst wordt vuurwerk ontstoken en op trommels geslagen in een feestruimte.

In de trouwzaal krijgt de bruidegom een speciale plaats waarop de Parchan volgt, de verwelkoming van de bruidegom door de vrouwen, te beginnen met de moeder van de bruid. Op een koperen schaal worden brandende oliepitjes geplaatst waarna deze boven het hoofd van de bruidegom wordt rondgedraaid. Bedoeling van deze Parchan is ook dat de bruidegom publiekelijk aan de bruiloftsgasten worden voorgesteld.

Nu neemt als eerste de bruid plaats bij de pandit onder het huwelijksbaldakijn of Maro. Hier brengt de bruid haar dank uit door offeranden in het heilige vuur te werpen. Vervolgens nodigt zij via de pandit haar toekomstige echtgenoot uit onder het baldakijn plaats te nemen. Zij heet hem welkom door hem een bloemenkrans om te hangen en hem zijn speciale huwelijksbankje aan te bieden. Na nog enkele rituelen gericht op het afsmeken van gezondheid en voorspoed in het leven komen de ouders van de bruid in de Maro. Zij bieden de bruidegom enkele kleine geschenken aan waarna de andere aanwezigen dit ook doen.

Dan volgt het Hangadin, het ritueel waarin de vader van de bruid aan de bruidegom vraagt zijn dochter te aanvaarden. Als de bruidegom hierop bevestigend antwoordt, bieden zijn ouders de bruid op hun beurt geschenken aan. De bruid gaat nu rechts van de bruidegom op het huwelijksbankje zitten.

Ze vervolgen nu samen de offerdienst. Na het afleggen van de hierbij behorende geloften wordt het huwelijk aan de aanwezigen bekend gemaakt. Als teken dat bruid en bruidegom nu echt met elkaar verbonden zijn wordt het eind van de schoudersjaal van de bruidegom aan de sari van de bruid vastgeknoopt, terwijl de pandit spreuken uitspreekt die geluk moeten brengen.

Beiden zetten nu zeven stappen, de Sathpadi, in noordoostelijke richting, de richting van de poolster. Poolster en zon moeten getuigen zijn van wat er verder gaat gebeuren. Bruidegom en bruid raken elkaars hartstreek aan en hij legt zijn hand op haar voorhoofd om aldus zijn zegen te geven. Het komt ook voor dat aan het eind van de huwelijksceremonie de echtgenoot bij zijn echtgenote op de haarscheiding een rood poeder aanbrengt ten teken dat zij een getrouwde vrouw is. Dit is geen religieuze handeling maar een door velen gevolgde traditie. Deze handeling wordt Sindhoer genoemd.

Tot slot mag iedereen het bruidspaar hulde brengen door bloemen of geroosterde rijstkorrels over hen heen te strooien.

Turkse bruiloft

Turkse Bruiloft

Voor Turken is de bruiloft is een belangrijke gebeurtenis.
Het bruidspaar hecht veel waarde aan deze dag, maar ook door de ouders van het bruidspaar.

Volgens de traditie kiezen de ouders een geschikte partner voor hun dochter. Dit gebeurt niet vaak meer, de jongeren kiezen tegenwoordig meestal zelf hun partner.

Een Turkse bruiloft duurt meestal 3 dagen.
De Turken trouwen voor de wet, maar ook voor de Imam. De Imam komt vaak aan huis en deze gebeurtenis duurt maar 10 tot 15 minuten.
Er zijn veel tradities bij de Turkse bruiloft, bijvoorbeeld het hijsen van de Turkse vlag bij het huis van de bruidegom. Tijdens deze traditie wordt er overvloedig eten en drinken uitgedeeld.
De avond voor de bruiloft, is er traditioneel de henna avond, met heel veel gezang om de bruid aan het huilen te maken, dit betekent geluk. De bruid draagt op deze avond een rode sluier. Aan het eind van deze avond legt de aanstaande schoonmoeder een muntstuk op de handpalmen van de bruid. Dit is het symbool van voorspoed en geluk.
De bruiloftsdag begint met een bezoek aan de kapper door bruid en bruidegom, de bruid krijgt dan veel bloemen in haar haar. Een Turkse bruid kleedt zich in een Westerse, witte trouwjurk met sluier en eventueel een sleep.
De bruidegom haalt zijn bruid op, de familie van de bruid staat voor de ingang, de bruidegom moet dus eerst langs de familie. De vader bindt een rood lint om de middel van het bruidje. Dit is het teken van de maagdelijkheid. Ze verlaten het huis onder leiding van een muziekband en ze dansen dan tot de auto.
Het bruidspaar gaat gezamenlijk naar de feestlocatie, meestal in een mooi versierde auto, waar zij door alle aanwezigen onder luid applaus begroet worden en naar de versierde stoelen gebracht worden. Iedereen wordt verwelkomd door de ouders. De bruiloft wordt vaak gevierd in een zaal, deze zit dan vol met familie, vrienden en kennissen.
Hier volgt een korte plechtigheid, waarna het bruidspaar de dansvloer opgaat. Dan volgt het feest, met veel muziek en dans. Tegen het einde van de bruiloft komt de bruidstaart en daarna ontvangt het bruidspaar cadeaus en geld. Kettingen en armbanden worden bij de bruid omgehangen. Het papieren geld wordt op de jurk gespeld, een familielid roept af wie wat gegeven heeft.
Trouwen in de moskee kan ook, maar dan zitten de mannen en vrouwen gescheiden, er is dan ook geen muziek en dans. Dit wordt soms gedaan bij streng islamitische families, maar dit gebeurd steeds minder.

Sri Lanka

Sri Lankaase bruiloft


Een sprookjeshuwelijk in het buitenland, tegenwoordig schijnt het steeds normaler te worden. Met name Sri Lanka is een veel genoemde droomlocatie onder de bruidsparen. En dit is natuurlijk wel begrijpelijk. De mooie tropische natuur in combinatie met een even zo mooie cultuur is het decor voor een droombruiloft.
Zoals je waarschijnlijk wel zult begrijpen hangt er een behoorlijk prijskaartje aan een bruiloft op Sri Lanka. Daarnaast komt er nogal het een en ander bij kijken om een bruiloft in het buitenland te organiseren. Niet gek dus dat bruidsparen hiervan afzien en toch maar kiezen voor een normale bruiloft in eigen land.
Maar wie om bovenstaande redenen af ziet van een bruiloft op Sri Lanka zou kunnen overwegen om de bruiloft gewoon in Nederland te houden maar dan toch op de Sri Lankaanse stijl. Dit zal natuurlijk de nodige voorbereiding kosten maar dan wordt de bruiloft zonder meer een zeer uniek feest.
Om te beginnen moet de bruiloft natuurlijk het juiste decor hebben. Sri Lanka wordt ook wel “ de parel van de Indische oceaan” genoemd en dit zie je terug in de witte stranden en palmbomen die het decor vormen voor de bruiloft. Wil je dus in Sri Lankaanse stijl trouwen dan is een ceremonie op het strand natuurlijk een vereiste. Je zou het dan aan kunnen kleden met verschillende tropische planten en bomen.

Paktistaanse bruiloft

Pakistaanse bruiloft


Het Pakistaans huwelijk, of zoals ze het in de officiële pakistaanse taal noemen: Shaadi
Shaadi is een term wat in meerdere Aziatische culturen voorkomt, zoals bijvoorbeeld de Indiase cultuur.
De familie van de bruid is verantwoordelijk voor de organisatie van de dag. Familie is ontzettend belangrijk bij Pakistaanse bruiloften. Meestal vindt het feest plaats in de tuin van het ouderlijk huis van de bruid of bruidegom. Is hier niet genoeg ruimte dan wordt er vaak gekozen voor een hotel of ander geweldig locatie. Bij de bruiloft hieronder is gekozen voor een prachtige feestzaal welke omgebouwd is tot een trouwzaal.
De bruidegom vertrekt in optocht met familie en vrienden onder ritmische begeleiding naar het huis van de bruid. Dit word ook de Baraat genoemd. Bij aankomst worden ze door de familie van de bruid begroet met bloemen en rozenblaadjes. Soms vinden er ook bepaalde spellen plaats.
Wanneer de bruid traditionele kleren draagt, kiest zij vaak uit zwaar geborduurde bruidskleding, vaak in de kleuren rood, rose of paars. Dit gecombineerd met zware gouden sieraden. Dit soort kleding wordt vaak een Lehenga genoemd en ziet er prachtig uit. Omdat de andere vrouwen in de zaal vaak ook dit soort kleding dragen is het een grote kleurige gebeurtenis. Als trouwfotograaf natuurlijk een van de tofste dingen die je mee kan maken.
De bruidegom kan kiezen voor een traditioneel gewaad, zoals Sherwani (lange jasachtig kledingstuk) met een Sehra (hoofddoek) of tulband of voor een meer westers kostuum. Bij de bruiloften die ik gefotografeerd heb zal ik soms ook wel eens een combinatie. Overdag een westerse kostuum / trouwpak en savonds dan de sherwani. Persoonlijk vind ik de combinatie van een Lehenga en Sherwani (bij het bruidspaar samen) het mooist.
De Nikah is een belangrijk onderdeel van de Pakistaanse bruiloft. Dit is de islamitische huwelijkscontract ceremonie en vindt een aantal dagen voor de bruiloft plaats in het huis van de bruid . De inzegening wordt gedaan door een imam. De bruid zowel als de bruidegom hebben ieder twee getuigen nodig om het huwelijk rechtsgeldig te laten zijn. Het kan ook zijn dat de Nikaah op de dag van de bruiloft plaatsvind en ook is er soms een variatie tussen de man en vouw apart of juist samen.

Nederlandse bruiloften

Nederlandse bruiloften


Vroeger was het de gewoonte dat men eerst een tijdje verloofd was voordat men ging trouwen. Dat is nu nog maar een uitzondering, het is wel mooi om met een verloving ook een loveshoot te doen, om alvast te wennen aan de camera. Of om de foto’s te gebruiken voor je uitnodigingen.

In Nederland zijn meerdere godsdiensten, iedere godsdienst heeft weer zijn eigen gebruiken, zo ook voor de bruiloft.
Vaak wordt er ook niet meer in de kerk getrouwd, voor de gemeente is natuurlijk een vereiste. Maar ook in het gemeentehuis is geen “must” meer, er zijn tegenwoordig ook veel andere officiële plaatsen waar getrouwd kan worden. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is diegene die het huwelijk voltrekt. In sommige gemeente mag je zelfs zelf een locatie uitzoeken om te trouwen.
Heel vroeger was het ook de traditie dat je in de nacht voor het huwelijk in het ouderlijk huis sliep en dat de bruidegom je op kwam halen. Sommige bruidsparen kiezen hier ook nog voor, net zo als voor de traditie dat de vader van de bruid, de bruid weggeeft in de kerk.
Nog een traditie die al lang achterhaald is, is dat de trouwjurk wit was. Dit stond voor de puurheid en de maagdelijkheid van de bruid. Een trouwjurk is nu vaak wit, omdat men het mooi vind.
Vaak krijgt de bruid een mooi bruidsboeket van de bruidegom en alle daggasten krijgen een corsage (vaak afgestemd op het boeket)
Nog een paar tradities die sommige bruidsparen nog in ere houden zijn:
– rijst gooien bij uit de kerk komen, dit staat voor vruchtbaarheid (mag niet meer bij alle kerken)
-twee witte duiven loslaten, dit staat voor liefde, trouw, moederschap en monogaam
-in een auto stappen waar blikken achter aan vastgemaakt zijn, dit staat voor dat de kwade geesten hen met rust lieten
-de bruidegom tilt de bruid over de drempel van hun huis, dit heeft ook met kwade geesten te maken, zo zouden deze de bruid met rust laten.
Iedereen heeft tegenwoordig de vrije keus om deze tradities wel of niet te volgen, er is geen enkele verplichting meer, het is vaak een puur bewuste en persoonlijke keuze. Voor iedereen kunnen bepaalde tradities van wel of geen toegevoegde waarde zijn of betekenis hebben.
In Nederland is het geen gewoonte om bruidskinderen te hebben, maar het is natuurlijk altijd een mooi gezicht, de bruidskinderen kunnen de sleep vasthouden, het boeket vasthouden tijdens de ceremonie en de ringen aangeven. Voor de foto’s kan het ook een verrijking zijn, dit is jullie eigen keuze.
Zoals gezegd bij een Nederlandse bruiloft waren er vroeger veel tradities, nu kan en mag er heel veel.

Marokkaanse bruiloft

Marokkaanse bruiloft


Tradities van een Marokkaanse bruiloft
Aan Marokkaanse bruiloften worden enorme bedragen gespendeerd. Er worden op zon minst 200 mensen uitgenodigd en die moeten allemaal lekker eten, drinken en snoepen, want dat hoort erbij hiervoor hebben ze vaak ook een speciale traiteur.

Marokaanse trouwjurk

Vroeger, toen de bruiloften vaker vanuit het land van herkomst werden geregeld, werd ook vaker daar getrouwd. Maar dat willen de jongeren van tegenwoordig niet meer. Zij willen hier trouwen en ze willen het allermooiste bruiloftsfeest dat maar mogelijk is: zeven dagen lang feesten, dansen en pronken op mooiste dag van je leven.Ziana Souad is een Marokkaanse vrouw die zich bezighoudt met het regelen van Marokkaanse bruiloften en daar komt heel wat bij kijken, van make up en kapsel tot bruidskleding, hennaversiering, van hapjes en drankjes tot de aankleding van de zaal. Een Marokkaanse bruiloft is heel anders dan een Nederlandse bruiloft. Wanneer je een Marokkaanse bruiloft in Nederland wilt plannen, moet je aan een heleboel dingen denken.

Een Marokkaanse bruiloft wordt twee of drie dagen gevierd. Omdat dit zolang duurt, zijn de meest Marokkaanse bruidsparen vooraf al voor de Nederlandse wet getrouwd, maar wonen ze nog niet samen in een huis. Dit burgerlijk huwelijk wordt zeker 6 maanden voor de echte bruiloft gesloten, zodat het bruidspaar alle tijd heeft om de Marokkaanse bruiloft voor te bereiden. Zo’n bruiloft bestaat uit drie delen, vandaar ook de drie dagen voor het huwelijk worden uitgetrokken.

Dag 1: Hennadag
Henna wordt in veel islamitische landen gezien als krachtbron. Zo zou het kwade geesten buiten houden, waardoor de bruid met een gerust hart het huwelijk in kan. Daarnaast wordt de henna gebruikt als versiering voor de handen en de voeten. Dit kan gewoon opgesmeerd worden, maar er zijn tegenwoordig ook schoonheidssalons die de meest prachtige versierselen kunnen maken door gebruik te maken van een kleine injectiespuit zonder naald.Het resultaat is verbluffend.
In Marokko heeft men de gewoonte om de bruid 5 dagen voor de bruiloft naar de hammam te brengen. Dit is een hele ceremonie waar oudere vrouwen uit de familie en eventueel ook nieuwsgierige buurvrouwen de bruid vergezellen om haar te wassen.

De Henna avond
’s Avonds wacht hen de beruchte henna-avond op. Een avond die verloopt in een intieme kring, waarin de bruid en de bruidegom centraal worden gesteld temidden van hun familieleden en kennissen.

De bruidegom
Deze draagt een witte Jellaba met daarover een witte “Serham”, dit is een soort cape met daaronder platte puntschoenen. Om zijn pink krijgt hij een touwtje met doorheen een zilveren munstuk. De bruidegom wordt daarna stap voor stap naar buiten geleid. De vrouwen schreeuwen de “joeojeoejoejoe” kreten en de mannen zingen hierna weer de Arazik. Dit wordt 7 maal herhaald in sommige families, en bij anderen dan weer eenmaal. Hierna krijgt de bruidegom henna rond zijn pink.

De Bruid
Ze draagt een wit kleed met daaronder witte muiltjes. Haar haar draagt ze los, met een scheiding (of twee vlechtjes), en om haar hoofd (voorhoofd) hangt men een zilveren muntstukje (door een touw heen). Daarover bevestigt men een kort hoofddoekje. Tenslotte krijgt de bruid” een lange sluier (Rejza) over haar hoofd en gezicht; dit was vroeger bedoeld zodat de mensen haar niet zouden zien huilen, bij het aanbrengen van de Henna. Wit staat voor reinheid (zeker weten dat ons bruidje rein is na de schrobactie)
Op de plaats waar de bruid plaats neemt word een mooie witte doek gelegd. Traditiegetrouw draagt de bruid op een henna avond geen make-up,hoewel dit niet bij elke familie van toepassing is.

Dag 2 De feestdag trouwdag
Op de tweede dag is de officiële trouwdag. Op deze dag draagt de bruid een “gewone” bruidsjurk, zoals je deze in elke bruidswinkel kunt kopen. Samen met haar aanstaande man gaan zij foto’s maken. Vervolgens gaan ze naar de feestlocatie, waar ze, begeleid door traditionele zang en muziek, getoond wordt aan de gasten. De bruid en bruidegom gaan hiervoor zitten op speciale koningsstoelen. Vervolgens gaat de bruid zich omkleden en wordt het hele ritueel herhaald. Dit kan drie, vier, vijf keer zijn.
Elke keer draagt de bruid een andere jurk, geheel in Marokkaanse traditie. Dit zijn vaak rechte jurken, rijkelijk versierd, die met een riem op maat gemaakt worden. De gedachte hierachter is dat, hoe meer jurken de bruid draagt, hoe groter de bruidsschat zal zijn.

Aan het eind van de dag draagt ze dezelfde jurk die ze ook aan het begin van de dag draagt. Op dat moment worden de ringen uitgewisseld. Het bruidspaar zal een aantal vragen gesteld worden, waaronder ook de vraag of de bruid een bruidsschat heeft ontvangen. Zo’n bruidsschat, bestaande uit een geldbedrag, is verplicht bij een Marokkaanse bruiloft. Het geld dat de bruid krijgt, dient zij aan zichzelf te besteden, dus bijvoorbeeld aan sierraden of kleding. Het is verboden om het geld uit te geven aan huishoudelijke apparaten of andere zaken voor in en om het huis. Een bruidsschat is een teken van de bruidegom dat hij zijn bruid zelfstandigheid geeft. Daarna snijdt het verse bruidspaar de bruidstaart aan. Daarbij wordt melk en dadels gegeven, wat staat voor reinheid, maagdelijkheid en de dadels voor vruchtbaarheid. Bij het sluiten van het huwelijk dient de vader van de bruid aanwezig te zijn. Zonder toestemming van de vader kan er niet getrouwd worden. Dit wil echter niet zeggen dat er uitgehuwelijkt wordt. Dit is al vele jaren bij wet verboden.
Vervolgens is het de rest van de avond feest met traditionele muziek, hapjes en drankjes.

Dag 3: De laatste dag
De laatste dag van de bruiloft is de dag waarop de Marokkaanse bruid haar ouderlijk huis verlaat en gaat wonen bij haar man. Dit kan onderdeel uitmaken van de bruiloft, maar dat hoeft niet.

Indonesische bruiloften.

Indonesische bruiloften


De bruidegom haalt zijn aanstaande thuis op met een stoet aan familie, vrienden en muzikanten. Ze dansen op straat en hebben veel kado’s bij.
Met de ceremonie vormen de families van het bruidspaar een erehaag. Eerst komen de dansers en daarna volgt de familie naar het podium, aan het einde het bruidspaar die op een mooi versierde bruidsbank mag gaan zitten op het podium.
Bij binnenkomst in de trouwzaal is vaak een pad gemaakt met aan weerszijden bloemen. Professionele Indonesische dansers voeren in de zaal voor de familie en de gasten een act op, wanneer zij vol ongeduld wachten op de komst van het bruidspaar.
Het is gebruikelijk dat bij het betreden van de zaal het bruidspaar elke gast persoonlijk begroet. De gasten wachten in een lange rij, om hen te ontvangen. Waarna ze een praatje maken. Er is eerst een openingsdans en daarna kan het dans feest beginnen.
Het bruidspaar wordt deze dag als een koninklijk paar behandeld, zij zitten de hele dag op een luxe bankje en worden door iedereen bewonderd. Er worden de gehele dag door optredens verzorgd door de gasten, maar stukjes of liedjes waarbij de gasten het bruidspaar op de hak nemen, zijn streng verboden.
Er worden de heerlijkste gerechten geserveerd tijdens het gehele feest en er is de gehele dag muziek
Het bruidspaar krijgt van de gasten heel erg veel geld en cadeaus.

Aziatische bruiloften

Aziatische / Chinese bruiloft


Aziatische bruiloften
Aziatische bruiloften hebben verschillende ingewikkelde rituelen.
Het huwelijksfeest moet zorgvuldig voorbereid worden. Elke ceremonie heeft zijn eigen rituelen en worden tot in de details uitgewerkt. Een kleine groep van vrienden en familieleden zorgen hiervoor. Zij zorgen ook voor het eten en drinken, de muziek, de dans, de versieringen
Een voorbeeld van een Aziatische bruiloft is een Javaanse bruiloft.
Hier worden de man en vrouw verbonden tot een echtpaar door de modin of kaum.
De traditionele ontmoeting tussen de bruid en de bruidegom wordt begeleidt door het prachtige, mystieke geluid van de gamelan. Dit is een traditioneel Javaans muziekinstrument. Deze ontmoeting vindt plaats bij een versierde poort voor het huis van de ouders van de bruid. De bruidegom wordt vergezeld door zijn familie, niet door zijn ouders, die mogen bij deze gebeurtenis niet aanwezig zijn.
Dan komt de bruid, vergezeld van twee oudere vrouwen uit haar bruidskamer met haar ouders en familie achter haar. Twee bruidsmeisjes met elk een waaier lopen voor de bruid.
Dan zijn er nog twee vrouwen die een boeket van versieringen van ongeveer één meter hoog dragen. Dit boeket heet kembar mayang, dit boeket is vooral gemaakt van palmbladeren gewikkeld in een bananenstam.

Het boeket wordt versierd met materialen die een grote symbolische betekenis hebben, bijvoorbeeld:

  • Het boeket is in de vorm van een hoge, brede berg
    Dit staat voor de kennis, ervaring en het geduld van de man
  • Een zweep.Dit staat voor de optimistische kijk op het leven
  • Vogels.Dit staat voor de hoge levensmotivatie
  • Bladeren van de Dadap srep.Dit staat voor oplossen van problemen met een heldere en kalme geest.
  • Bladeren van de Kruton.Dit staat voor beschermen tegen boze geesten.
  • Bladeren van de Beringin.Dit staat voor dat het koppel altijd het leven van andere mensen zal beschermen.

Aan de moeder van de bruid wordt een offer geschonken. Dit offer bestaat uit bananen en allerlei soorten fruit op een schaal bedekt met bloemen. Dit wordt gedaan door een vrouw van de familie van de bruidegom, dit is een teken van waardering voor de gastvrouw van het huwelijksfeest.
Een ander voorbeeld is een Koreaans huwelijk:
Bij de ingang van de trouwzaal zitten twee heren achter een tafel, waar de gasten hun trouwgift afgeven, dit is altijd contant geld. De heren nemen de enveloppe in ontvangst en noteren in het trouwboekje de naam en het bedrag dat gegeven is. Dit geld gaat naar de ouders van de bruidegom omdat zij deze dag betalen
Bij binnenkomst worden de handen geschud, maar hier moet je echt op zoek naar het bruidspaar en hun ouders, het is een ongeorganiseerd gebeuren.
Hierna begint het officiele gebeuren in de trouwzaal.
Daar is een altaar en een rij stoelen. De pastoor houdt een verhaaltje en een kleine preek, een paar goede vrienden of kerkgenoten komen een serenade brengen en na 15 minuten is het klaar.
Na het aansnijden van de bruidstaart moet de bruidegom buigingen naar de ouders maken.
De fotoshoot die hierna komt, is heel formeel. Om de beurt moet iedereen in een bepaalde volgorde samen met het bruidspaar op de foto.
Daarna gaat het bruidspaar samen met de ouders naar een aparte ruimte waar de traditionele ceremonies worden afgewerkt.
De gasten krijgen een buffet aangeboden, het bruidspaar sluit hier niet meer bij aan

Afghaanse bruiloft

Afghaanse bruiloft


Afghaanse bruiloften
Een bruiloft is bij de Afghanen heel erg belangrijk, het heeft te maken met status en aanzien, er wordt hiervoor ook erg veel moeite gedaan en veel geld uitgegeven.
Een dag voor de bruiloft wordt de ‘hennadag” gehouden.
Hiervoor worden meestal alleen familieleden en naaste kennissen uitgenodigd.
Op de huwelijksdag wacht de bruid met haar familie en vrienden op de bruidegom. De auto is vaak versierd met rozen en linten, de auto moet ook van een duur merk zijn of een limousine.

Meestal begint deze dag om 18.00 uur en eindigt om 2.00 uur. De meeste bruiloften worden in de zomer gehouden, zodat familieleden uit Afghanistan over kunnen komen. (deze hebben in de zomer vrij).
De zaal moet ruim zijn, er worden vaak veel gasten uitgenodigd maar er komen ook nog vaak onuitgenodigde gasten. De dansvloer is belangrijk en zo ook de decoratie. Er is ook altijd een zanger die de sfeer moet bepalen
Een Afghaanse bruid draagt een felgekleurde decoratieve sluier met veel details en de bruidegom een lang pak. De gasten hebben vaak dure kleren aan met mooie sieraden.

Het aanstaande bruidspaar gaat op een rijk versierde bank zitten, dan kan het feest beginnen. Een Afghaanse bruiloft is vol met muziek en overvloedig eten. Er is een speciale traditie, deze heet “de spiegel en koran”. Het bruidspaar krijgt een sjaal over hun hoofd en op de tafel voor hen wordt een Koran gelegd en een spiegel waar een doek omheen is gelegd. Onder de sjaal haalt het bruidspaar de doek van de spiegel en zien zich voor het eerst als getrouwd paar.
Het bruidspaar eet als eerste, er is vaak een mooi gedecoreerd buffet, waar de gasten kunnen kiezen uit traditionele Afghaanse gerechten. Na het eten snijdt het bruidspaar de taart aan.
Op het eind van het feest is er een traditionele dans. Wanneer het feest is afgelopen, gaat het bruidspaar bij de deur staan om afscheid van de gasten te nemen en om hen te bedanken.
De bruid krijgt dan een groen lint om haar middel gebonden door haar vader of haar broer. Dit staat voor haar maagdelijkheid. Er wordt nu flink gehuild door de bruid en haar familie.