Afghaanse bruiloft

Afghaanse bruiloften
Een bruiloft is bij de Afghanen heel erg belangrijk, het heeft te maken met status en aanzien, er wordt hiervoor ook erg veel moeite gedaan en veel geld uitgegeven.
Een dag voor de bruiloft wordt de ‘hennadag” gehouden.
Hiervoor worden meestal alleen familieleden en naaste kennissen uitgenodigd.
Op de huwelijksdag wacht de bruid met haar familie en vrienden op de bruidegom. De auto is vaak versierd met rozen en linten, de auto moet ook van een duur merk zijn of een limousine.

Meestal begint deze dag om 18.00 uur en eindigt om 2.00 uur. De meeste bruiloften worden in de zomer gehouden, zodat familieleden uit Afghanistan over kunnen komen. (deze hebben in de zomer vrij).
De zaal moet ruim zijn, er worden vaak veel gasten uitgenodigd maar er komen ook nog vaak onuitgenodigde gasten. De dansvloer is belangrijk en zo ook de decoratie. Er is ook altijd een zanger die de sfeer moet bepalen
Een Afghaanse bruid draagt een felgekleurde decoratieve sluier met veel details en de bruidegom een lang pak. De gasten hebben vaak dure kleren aan met mooie sieraden.

Het aanstaande bruidspaar gaat op een rijk versierde bank zitten, dan kan het feest beginnen. Een Afghaanse bruiloft is vol met muziek en overvloedig eten. Er is een speciale traditie, deze heet “de spiegel en koran”. Het bruidspaar krijgt een sjaal over hun hoofd en op de tafel voor hen wordt een Koran gelegd en een spiegel waar een doek omheen is gelegd. Onder de sjaal haalt het bruidspaar de doek van de spiegel en zien zich voor het eerst als getrouwd paar.
Het bruidspaar eet als eerste, er is vaak een mooi gedecoreerd buffet, waar de gasten kunnen kiezen uit traditionele Afghaanse gerechten. Na het eten snijdt het bruidspaar de taart aan.
Op het eind van het feest is er een traditionele dans. Wanneer het feest is afgelopen, gaat het bruidspaar bij de deur staan om afscheid van de gasten te nemen en om hen te bedanken.
De bruid krijgt dan een groen lint om haar middel gebonden door haar vader of haar broer. Dit staat voor haar maagdelijkheid. Er wordt nu flink gehuild door de bruid en haar familie.