Marokkaanse bruiloft

Marokkaanse bruiloft

Tradities van een Marokkaanse bruiloft. Aan Marokkaanse bruiloften worden enorme bedragen gespendeerd. Er worden op zon minst 200 mensen uitgenodigd en die moeten allemaal lekker eten, drinken en snoepen, want dat hoort erbij hiervoor hebben ze vaak ook een speciale traiteur.

Marokaanse trouwjurk

Vroeger, toen de bruiloften vaker vanuit het land van herkomst werden geregeld, werd ook vaker daar getrouwd. Maar dat willen de jongeren van tegenwoordig niet meer. Zij willen hier trouwen en ze willen het allermooiste bruiloftsfeest dat maar mogelijk is: zeven dagen lang feesten, dansen en pronken op mooiste dag van je leven.Ziana Souad is een Marokkaanse vrouw die zich bezighoudt met het regelen van Marokkaanse bruiloften en daar komt heel wat bij kijken, van make up en kapsel tot bruidskleding, hennaversiering, van hapjes en drankjes tot de aankleding van de zaal. Een Marokkaanse bruiloft is heel anders dan een Nederlandse bruiloft. Wanneer je een Marokkaanse bruiloft in Nederland wilt plannen, moet je aan een heleboel dingen denken.

Een Marokkaanse bruiloft wordt twee of drie dagen gevierd. Omdat dit zolang duurt, zijn de meest Marokkaanse bruidsparen vooraf al voor de Nederlandse wet getrouwd, maar wonen ze nog niet samen in een huis. Dit burgerlijk huwelijk wordt zeker 6 maanden voor de echte bruiloft gesloten, zodat het bruidspaar alle tijd heeft om de Marokkaanse bruiloft voor te bereiden. Zo’n bruiloft bestaat uit drie delen, vandaar ook de drie dagen voor het huwelijk worden uitgetrokken.

Dag 1: Hennadag
Henna wordt in veel islamitische landen gezien als krachtbron. Zo zou het kwade geesten buiten houden, waardoor de bruid met een gerust hart het huwelijk in kan. Daarnaast wordt de henna gebruikt als versiering voor de handen en de voeten. Dit kan gewoon opgesmeerd worden, maar er zijn tegenwoordig ook schoonheidssalons die de meest prachtige versierselen kunnen maken door gebruik te maken van een kleine injectiespuit zonder naald.Het resultaat is verbluffend.
In Marokko heeft men de gewoonte om de bruid 5 dagen voor de bruiloft naar de hammam te brengen. Dit is een hele ceremonie waar oudere vrouwen uit de familie en eventueel ook nieuwsgierige buurvrouwen de bruid vergezellen om haar te wassen.

De Henna avond
‘s Avonds wacht hen de beruchte henna-avond op. Een avond die verloopt in een intieme kring, waarin de bruid en de bruidegom centraal worden gesteld temidden van hun familieleden en kennissen.

De bruidegom
Deze draagt een witte Jellaba met daarover een witte “Serham”, dit is een soort cape met daaronder platte puntschoenen. Om zijn pink krijgt hij een touwtje met doorheen een zilveren munstuk. De bruidegom wordt daarna stap voor stap naar buiten geleid. De vrouwen schreeuwen de “joeojeoejoejoe” kreten en de mannen zingen hierna weer de Arazik. Dit wordt 7 maal herhaald in sommige families, en bij anderen dan weer eenmaal. Hierna krijgt de bruidegom henna rond zijn pink.

De Bruid
Ze draagt een wit kleed met daaronder witte muiltjes. Haar haar draagt ze los, met een scheiding (of twee vlechtjes), en om haar hoofd (voorhoofd) hangt men een zilveren muntstukje (door een touw heen). Daarover bevestigt men een kort hoofddoekje. Tenslotte krijgt de bruid” een lange sluier (Rejza) over haar hoofd en gezicht; dit was vroeger bedoeld zodat de mensen haar niet zouden zien huilen, bij het aanbrengen van de Henna. Wit staat voor reinheid (zeker weten dat ons bruidje rein is na de schrobactie)
Op de plaats waar de bruid plaats neemt word een mooie witte doek gelegd. Traditiegetrouw draagt de bruid op een henna avond geen make-up,hoewel dit niet bij elke familie van toepassing is.

Dag 2 De feestdag trouwdag
Op de tweede dag is de officiële trouwdag. Op deze dag draagt de bruid een “gewone” bruidsjurk, zoals je deze in elke bruidswinkel kunt kopen. Samen met haar aanstaande man gaan zij foto’s maken. Vervolgens gaan ze naar de feestlocatie, waar ze, begeleid door traditionele zang en muziek, getoond wordt aan de gasten. De bruid en bruidegom gaan hiervoor zitten op speciale koningsstoelen. Vervolgens gaat de bruid zich omkleden en wordt het hele ritueel herhaald. Dit kan drie, vier, vijf keer zijn.
Elke keer draagt de bruid een andere jurk, geheel in Marokkaanse traditie. Dit zijn vaak rechte jurken, rijkelijk versierd, die met een riem op maat gemaakt worden. De gedachte hierachter is dat, hoe meer jurken de bruid draagt, hoe groter de bruidsschat zal zijn.

Aan het eind van de dag draagt ze dezelfde jurk die ze ook aan het begin van de dag draagt. Op dat moment worden de ringen uitgewisseld. Het bruidspaar zal een aantal vragen gesteld worden, waaronder ook de vraag of de bruid een bruidsschat heeft ontvangen. Zo’n bruidsschat, bestaande uit een geldbedrag, is verplicht bij een Marokkaanse bruiloft. Het geld dat de bruid krijgt, dient zij aan zichzelf te besteden, dus bijvoorbeeld aan sierraden of kleding. Het is verboden om het geld uit te geven aan huishoudelijke apparaten of andere zaken voor in en om het huis. Een bruidsschat is een teken van de bruidegom dat hij zijn bruid zelfstandigheid geeft. Daarna snijdt het verse bruidspaar de bruidstaart aan. Daarbij wordt melk en dadels gegeven, wat staat voor reinheid, maagdelijkheid en de dadels voor vruchtbaarheid. Bij het sluiten van het huwelijk dient de vader van de bruid aanwezig te zijn. Zonder toestemming van de vader kan er niet getrouwd worden. Dit wil echter niet zeggen dat er uitgehuwelijkt wordt. Dit is al vele jaren bij wet verboden.
Vervolgens is het de rest van de avond feest met traditionele muziek, hapjes en drankjes.

Dag 3: De laatste dag
De laatste dag van de bruiloft is de dag waarop de Marokkaanse bruid haar ouderlijk huis verlaat en gaat wonen bij haar man. Dit kan onderdeel uitmaken van de bruiloft, maar dat hoeft niet.